2024.03.19., kedd

Név: Jelszó: 

 
ROVÀTKAY  LAJOS  
in English
1933-ban születtem, Budapesten.

Apám festömüvész, az Iparmüvészeti Iskola tanára volt.

6-éves koromban kezdtem zongorázni, az elemit Òbudán végeztem.

Az Èrseki Gimnáziumban legelöször igen jó tanuló voltam, késöbb egyre rosszabb.

Már jóval az érettsegizés (1951) elött orgonálgattam az óbudai és ujlaki plébániatemplomokban ( kisértem az énekkart és a zenekart is ) valamint az  Érseki szép kápolnájában.

1954-ig tanulmányok a Bartók- Konzervatóriumban orgona-fötanszakon.  Önálló vizsgálatok kezdete J.S. Bach és a régebbi korok zenéjét illetöen. Orgonista szolgálat a dél-budapesti Cisztercita templomban.

1954-56-ig a Liszt Ferenc Zenemüvészeti Föiskola hallgatója voltam orgona és zenetudományi szakon. A föiskolán „Collegium Musicum“-ot alapítottam ( hangszeres és énekes növendékekböl összeállított együttes) a kevéssé ismert 16-18.-századi zene propagálására. Az 1956-os menekülésem elött még épphogy a nagyszabású bemutatkozó-hangversenyre futotta, a zeneakadémia nagytermében, a vezetésem alatt.
(Elmenetelem után a Collegium-Musicum-projekt folytatásához nem akadt utód.)

1956 november végén az ausztriai határt átlépve, elhagytam Kádár János országát.

Néhány hetes Bécsi tartózkodást követöen néhány hónapot Olaszországban, egy Velence közelében levö apáca-kolostor vendégházában töltöttem. Felléptem a magyar üggyel és a menekültekkel kapcsolatos különbözö rendezvényeken, ahol zongorán magyar és magyaros zenét játszottam.

1957 márciusában visszatértem ( menekültem ) Bécsbe, ahol Ford-ösztöndíjat kaptam tanulmányaim németországi folytatására.

1957-57-ig orgona- és csembaló-tanulmányok  a Frankfurt / M.-i Zeneföiskolán a világhirü vak orgonista és Bach-interpretátor Helmut Walcha tanítványaként. A diplomázás után annak privátasszisztense voltam. Emellett a Frankfurti egyetem zenetudományi szakát vendéghallgatóként látogattam.

1962-ben meghívtak a Hannoveri zeneföiskolára ( a következökben Hzf - ként rövidítve) csembaló és orgona tanárként.

1963-ban házasságkötés Hannoverben. Feleségem -- virtuóz Blockflöte-játékos -- a Hzf akkori növendéke, késöbb annak professzora.

Két 1964-ben és 1967-ben született fiúgyermek. Az idösebbik a historikus fagott-fajták      ( dulcián, barokk- klasszikus- romantikus- fagott ) nemzetközileg keresett autodidaktikus specialistája, e hangszerekkel van szakadatlanul úton a nagyvilágban ( hangversenyek, CD-felvételek) és ebböl él. Egyszemélyben diplomázott képzömüvész ( jókezü festö stb.),  de Berlini müterme ellenére ebböl nem él. Bohém gyerek. -- A fiatalabbik latin-amerikanisztikát végzett a Berlini egyetemen. Feleséggel és kislánnyal ugyancsak Berlinben él.

A Hfz- án a „ Régi Zenei Studió“ vezetésével is megbíztak. Annak kiépítését 1970-töl két színten végeztem:  1. a 15.-18. századi zene felfedetlen értékeinek a zenészkiképzésbe és a hangversenyéletbe való bevezetésével,  2. a  „ régi zene“ elöadásmódját illetö európaszerte aktuális reform németországi propagálásával és elmélyítésével.

Professzorrá való kinevezés a Hzf- án.

Hangversenyezés mint szólista ( csembaló, orgona ), kamarazenész, együttesvezetö, dirigens.

Barokk-zenekar alapítás

Jelentös barokk-opera bemutatása ( 1989 / 90, Hannover, Braunschweig, Boston )

Fellépés „régi-zenei“ fesztiválokon ( Brügge, Berlin, Boston etc.)

CD- felvételek, kotta kiadványok ( nagyrészt addig felfedetlen értékes kompozíciókkal )

Kitüntetés zenei díjjal.

Dokumentációs kötet 70.-ik születésnapom alkalmából.

Több tanitványom a zeneélet és régizene-praxis fontos posztjain müködik.

1998-ban nyugdíjazás a Hzf-án.

Továbbra is aktív zenei tevékenység ( hangversenyek, CD- felvételek ). Hangversenyek és kurzusok tartása néhány éve Magyarországon is. A Budapesti Liszt Ferenc Zenemüvészeti Egyetem vendégprofesszora, idönkénti megbizatásokkal.

Zenetöreneti kutatómunkám eredményeinek fokozott írásbeli rögzítése és publikálása.


2006  május  16

 

Jordan Retro 13 DB DOERNBECHER Sz 13 100% Authentic XIII 836405 305cheap jordan shoesNike Air Jordan 1 Retro High NOUV [819176-050] Basketball Light Bone/Cappucinocheap jordan shoesNike Air Jordan IX 9 Retro Black/Red-Platinum Johnny Kilroy 302370-012 Size 9.5cheap jordan shoesAir Jordan 11 Retro "Gamma" - 378037 006cheap jordan shoesNike Air Jordan Future Casual Lifestyle Sneakers Baroque Brown/White 656503-200cheap jordan shoesAir Jordan 5 Retro Oreo Sz 10cheap jordan shoesNike Air Jordan Retro 5 Wolf Grey Mens Size 10cheap jordan shoesAir Jordan 5 Bel Air Retro size 9 Fresh Princecheap jordan shoes2013 Nike Air Jordan Fear Pack Retro 4 Men Size 11 W/Receipt [626969-030]cheap jordan shoes